Wat leuk dat je nieuwsgierig bent geworden naar van wie de handen zijn achter Books Art Liberty’s ‘handmade’ producten. Mijn naam is Annelies ik ben 34 jaar en woon in Den Bosch met mijn vriend Marijn, dochter Noortje en onze Australian Shepherd Balou.

Op deze pagina vertel ik jullie wie ik ben en waarom boeken zo ontzettend belangrijk zijn voor mij en ik ze zo graag bescherm.

Het is mijn missie om booksleeves te maken zodat boeken nooit meer beschadigd uit tassen of koffers komen en lezers overal ter wereld langer en meer van hun boeken kunnen genieten.

“I declare after all there is no enjoyment like reading!”

 

    – Jane Austen

 

 

 


Boeken zijn mijn absolute safe space

 

Terwijl de geur van ochtendkoffie mijn neus bereikt, een lied van Dolly Parton mijn oren, vallen mijn ogen op mijn prachtige boekenkast. Een plank vol met de Shannara serie een volgende met Game of Thrones, Tolkien en Harry Potter. In een ander deel van de kast staan klassiekers als Little Women, Oliver Twist, Dracula en mijn favoriet Pride and Prejudice. En ieder boek doet mij denken aan de tijd waarin ik ze las, wat ik ervan vond en hoe ze mij geholpen hebben in een moeilijke tijd of juist ontspanning gaven in een goede tijd.

Als ik terugdenk aan mijn jeugd dan zijn er een aantal beelden die direct voor mijn ogen verschijnen. Ik die als klein meisje op de oude schilder stoel van mijn vader, schuin achter hem, heel stilletjes zit mee te kijken naar hoe hij computerspellen speelde als Tomb Raider en Age of Empires. Niemand die iets van mij wilde of verlangde of überhaupt door had dat ik er was. Via een ander kroop ik in de wereld van die spellen. Ook denk ik aan hoe ik mij vaak verschool in de vele geheime plekjes in huis en niets anders deed dan dagdromen. 

Toen ik oud genoeg was liet mijn vader mij kennismaken met de fantasy verhalen van Tad Williams en Tolkien. Wanneer je als opgroeiend meisje vanaf je eerste tot aan je laatste schooldag gepest bent geweest, zijn boeken de beste toevluchtsoord die je je maar kunt wensen. In die werelden was ik een elf of magiër, ik was onaantastbaar en onsterfelijk.  

Op mijn vijftiende gingen mijn ouders uit elkaar. Door mijn gebroken hart ontwikkelde ik een enorme drang naar romantiek. Naar voorbeelden van hoe het wel kon. Ik ontdekte de boeken en BBC series van Jane Austen en andere schrijfsters uit circa 1700-1800. 

Ik heb mij altijd vastgehouden aan mijn wellicht ouderwetse waarden en normen binnen relaties. Hierdoor ben ik vaker gekwetst dan goed voor me is geweest. En elke keer weer als ik een gebroken hart had dook ik meer en meer in boeken. Ik wilde niets liever dan iemand anders zijn. Een vampier die zo sterk is dat niemand haar pijn kan doen. Of Lizzy Bennet die uiteindelijk haar Mr Darcy vind. 

“Books are a uniquely portable magic.” – Stephen King


Living the dream! Althans dat dacht ik..

In mijn vrije tijd zong ik veel, volgde theaterlessen en speelde in voorstellingen. Na vier jaar rechten gestudeerd te hebben dacht ik, ‘dit nooit meer’ en deed auditie voor een theateropleiding en verhuisde naar Den Bosch. Lang leve de lol! wat was dat een fijne tijd. Dit smaakte naar meer dus ik vertrok naar Leeuwarden en volgde de opleiding voor Theater Docent.
Dit waren echt jaren vol energie. Ik was aan het creëren en kon echt mijn ei kwijt. De laatste twee jaar volgde ik zelfs twee opleidingen tegelijk. In het weekend volgde ik ook nog de kleinkunstopleiding van Paul van Vliet in Den Haag. 

Toen ik de opleiding in Leeuwarden afsloot met de gaafste stage ooit en een kamer in Amsterdam vond, dacht ik echt dat mijn leven niet meer kapot kon. 

Ik had na mijn stage bij een grote theaterproductie op locatie de kans gekregen om bij een volgende en nog grotere productie aan de slag te gaan als regie en productieassistent. Repeteren in Amsterdam en dan voor een maand op locatie met cast, band en crew.
Wat een droom die uitkwam was, werd een nachtmerrie. Als jonge meid in een harde mannenwereld. Ik wilde mij niet laten kennen waardoor ik het helaas het toegestaan dat sommige mijn grenzen overschreden. Desondanks stond ik open voor nieuwe liefde met iemand van de crew die op een niet nette manier mijn hart brak. 

Het gepest van vroeger, de scheiding en de vele verliezen nadien maakte dat mijn depressie en angststoornis met mij aan de haal gingen en ik last kreeg van nachtmerries, geheugenverlies en geen zin meer om te leven. Ik ben in drie maanden tijd alles verloren waar ik 10 jaar zo hard voor had gewerkt. Ik nam afscheid van alles wat met theater te maken had. Pakte mijn spullen en vertrok naar Tilburg. Na een paar maanden op bed gelegen te hebben pakte ik de telefoon en dacht ‘nu moet er iets veranderen, ik heb hulp nodig’. Ik besloot om in therapie te gaan.

Weetjes..

Ik ben geboren en getogen in Valkenswaard net onder Eindhoven. Heb vier studies gedaan in de steden Eindhoven, Den Bosch, Leeuwarden en Den Haag. Woonde onder andere in Den Bosch, Leeuwarden, Amsterdam, Tilburg en nu weer in Den Bosch. Ik ben en blijf een echte Brabander en hou dan ook van Carnaval en de Brabantse gezelligheid.. 

IK:

🙋🏼‍♀️  luister ook wel naar de naam Annie

🕙  functioneer niet voor 10:00 s’ochtends

🛄  ben afgestudeerd als Theater Docent maar ook als Juridisch medewerker

♊️  heb als sterrenbeeld Tweelingen en ja ik heb echt twee persoonlijkheden! Niet schizo

  heb drie tatoeages, waarvan twee boek gerelateerd én een navelpiercing die sinds mijn puberteit gewoon is blijven zitten

🍭  ben een echte avond snacker en nog veel erger.. er ligt altijd wel iets te snoepen in mijn nachtkastje.. just in case 

❄️  ski sinds dat ik 3 ben en hou van wintersport.

 🧝🏼‍♂️  zou graag een vampier of elf willen zijn. Onsterfelijk op zijn minst

🧗🏻‍♂️ heb mijn klim brevet maar doe er niets meer mee

☀️  heb mijn mooiste vakantie in Palawan gehad.. echt een aanrader!

🎤  aanbid Dolly Parton, Taylor Swift en Jennifer Nettles. Kortom I’m a country girl.

 


Ik vocht en kreeg rust en vrijheid 

In deze slechte periode ontmoette ik mijn huidige vriend Marijn en met veel geduld kreeg liefde weer een kans. Ondanks mijn enorme verlatingsangst zijn wij hier ontzettend sterk uitgekomen. 

Toen ik mezelf enigszins had herpakt, ging ik een nieuwe uitdaging aan. Ik maakte een bizar uitstapje en ging aan het werk als keukenverkoper! Ik weet niet hoe ik dat 8 maanden heb volgehouden maar ik werd met de dag ongelukkiger totdat ik wel ontslag moest nemen. 

En toen was er niets…
31 jaar oud en helemaal geen idee wat te doen met mijn leven. Hetgeen dat overbleef waren mijn boeken. Mijn middel om te ontsnappen aan de realiteit. Ik las dan ook meer dan ik ooit in de jaren daarvoor gedaan had. 

Om er zeker van te zijn en om te voorkomen dat ik in een diep en donker dal terecht zou komen heb ik besloten om toch medicatie te gaan slikken voor mijn angststoornis en depressie. Dit was een grote stap. Doordat ik toch wat bank hangerig was geworden van alle veranderingen heb ik echt instagram kunnen ontdekken. Op instagram vond ik de ‘bookstagram’. Een community waar boekenliefhebbers prachtige foto’s van hun boeken maken en hun ervaring delen en met elkaar praten over boeken!

Aaahhh… I found Heaven!
Via dezelfde  bookstagram community ontdekte ik de ‘booksleeve’. Wat een uitvinding! In elk van mijn tassen zit een boek, ik verlaat namelijk nooit het huis zonder. En hoe vaak ik wel niet gebaald en gevloekt heb wanneer er weer een kaft kapot was gegaan of dat doordat spullen in mijn tas bladzijden waren gescheurd. En mijn allergrootste vijand, Koffie! Zoveel koffievlekken hebben mijn boeken onleesbaar gemaakt. Maar daar was ineens de oplossing, de ‘booksleeve’.

Het ontstaan van Books Art Liberty

De booksleeve was nog niet zo populair en moeilijk te vinden. En vooral heel duur om vanuit Amerika te laten verzenden.
Maar ik moest ze hebben! Dus dan maar zelf maken toch? 

Ik kreeg een naaimachine voor mijn verjaardag, ik had alleen nog nooit van mijn leven zo’n ding aangeraakt. Mijn moeder gaf mij een kleine uitleg en ik ben gaan oefenen, oefenen en gaan oefenen en een maand later was mijn shop op Etsy geopend. Terugdenkend aan mijn reis koos ik voor de naam Books Art Liberty. De medicatie heeft mij mijn rust gegeven en Books Art Liberty mij de vrijheid waar ik zolang naar heb verlangt. Ik kies voor ondernemerschap omdat het van mij is, en niemand me dat zo maar af kan pakken. Ik voel me eindelijk veilig.